Citește-i copilului tău! Mai târziu, îți va fi recunoscător.
Nu-mi pot imagina o activitate mai plăcută, mai liniștită, mai plină de răsfăț … (nici nu-mi găsesc cuvintele potrivite pentru a descrie această trăire interioară) pentru un părinte, decât să stea și să-i citească copilului – cuibărit în brațele sale – o carte bună.
Cititul este activitatea pe care cu căldură o recomand tuturor părinților (indiferent de vârsta pe care o au copiii lor), întrucât aduce doar beneficii și iar beneficii atât imediate, cât și pe termen lung. Nu o spun doar eu – care am găsit în cărți un prieten, un sfat, un refugiu, o oază de liniște și pace: toate studiile de specialitate subliniază cât de important este să le citim copiilor și arată impactul pozitiv pe care lectura o are asupra dezvoltării lor ulterioare.
Se cunoaște că experiențele timpurii (din primii ani de viață) modelează creierul copilașului, determinând formarea de conexiuni și circuite neuronale. Noi, părinții, suntem “sculptorii” copilului nostru prin tot ceea ce facem, îi spunem și îi transmitem, mai ales în primii ani: cu cât va avea mai multe conexiuni neuronale, cu atât va găsi mai ușor soluții, va fi mai eficient și se va adapta mai bine în viață.
Cititul este o modalitate foarte simplă – aflată la îndemâna tuturor – de a stimula dezvoltarea copilului, fiind o adevărată „hrană” pentru creierul său. Dacă părinții ar conștientiza multitudinea de conexiuni, circuite, asocieri ce au loc la nivelul creierului unui copil doar în câteva secunde, în timp ce i se citește, nu ar mai lăsa să treacă nicio zi fără să îi răsfețe –si să se răsfețe – cu acest dar.
Beneficiile cititului asupra dezvoltării limbajului și, ulterior, asupra abilităților școlare sunt atât de evidente încât în multe țări, pediatrii sunt sfătuiți să-i încurajeze pe părinți să le citească copiilor. Nu întâmplător, președintele Academiei Americane a Pediatrilor afirma: “Recomandăm părinților să înceapă de la vârsta de 6 luni să le citească copiilor lor. ”
Mai jos, am punctat câteva dintre beneficiile cititului pentru cel mic:
- Învață cuvinte noi
- Se exprimă mai ușor
- Îi sunt stimulate ariile frontale ale creierului, arii responsabile de atenție, limbaj, memorie
- Devine curios și interesat, pune întrebări pentru a afla mai multe
- Își imaginează personajele și aventurile lor
- Îi vin idei noi de joacă
- Află lucruri interesante
- Devine mai atent
- Are mai multă răbdare și persistă mai mult timp într-o activitate
- Stă liniștit și savurează timpul petrecut cu tine
- Se simte iubit și important
Andrada Todea